Rüşvet, irtikâp, adrese teslim ihaleler yaparak kamu kurumunu zarara uğratmak, sahte imza ve kaşelerle belediyeye ait imarlı arazileri değerinin altında gösterip satışına onay vererek görevi kötüye kullanmak suçlarından hakkında İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişliği’nce idari yönden soruşturma açılan AKP’li eski Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun yargılandığı davada yeni bir gelişme daha yaşandı.
Ağır ceza mahkemesinde hakkında adli kontrol kararı ve yurtdışına çıkış yasağı konularak yargılaması devam eden ve kaçma ihtimaline karşı yeşil pasaportu iptal edilen Hüseyin Beyoğlu ile birlikte yargılanan belediye başkan yardımcısı ve akrabası olan Sıddık Aycıl’ın ev ve üst aramasında el konulan dijital materyallerin çözümü için emniyet müdürlüğüne yazı yazıldı.
Mahkeme, delil niteliği taşıdığı için adli emanete alınan dijital materyallerin imajlarının alınarak Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi’nde çözümünün yapılarak duruşma öncesinde mahkemeye ivedilikle gönderilmesini istedi.
DELİL NİTELİĞİ TAŞIYAN VERİLERİN ÇÖZÜMÜ İSTENDİ
Çözümü yapılması istenen dijital materyallerde özellikle rüşvet ve irtikâp suçunda Sıddık Aycıl’ın Hüseyin Beyoğlu ile birlikte hareket edip etmediği, rüşvete konu olan dava ile ilgili müteahhitin taleplerine karşı geriye dönük WhatsApp uygulaması üzerinden yapılan görüşmeler, arama ve aranma kayıtları ile mesajlaşmalarda rüşvete dair delil niteliği taşıyan verilerin çözümlerinin yapılması istendi.
MAHKEMEYE ŞİFREMİ VERMEK İSTEMİYORUM DEDİ
Tutuklu Sıdık Aycıl, duruşmada hakkında adli kontrol kararı ve yurtdışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti. Davanın tek tutuklu sanığı ise İmar Müdürü Fırat Kılıç’ın telefonuyla ilgili çözümleme yapılamadı. Duruşmada, kullandığı telefona ait şifreyi soran mahkeme heyetine sanık Fırat Kılıç, “Şifremi vermek istemiyorum” dedi.
Kılıç, rüşvet soruşturmasında önceden seri numaraları alınmış 1 milyon lira para ile KOM Şubesine bağlı ekiplerce müteahhitten parayı kendisine teslim etmesinden hemen sonra suçüstü yakalanmıştı.
Kılıç, telefonun şifresini ısrarla vermediği için rüşvete dair yapılan yazışmalar ve geriye dönük görüşme kayıtları tespit edilemedi.
Bu arada müteahhit Nusret Bekiranlı ile rüşvet pazarlığı ile ilgili yaptığı WhatsApp yazışmalarında müteahhite “1 mi?” diye sorduğu, müteahhidin de “Evet 1 milyon” diye kendisine cevap verdiği telefon kayıtlarıyla tespit edildi.
Sanık Kılıç 1 milyon rüşvet pazarlığını ise mahkeme heyetine “Müteahhidin bana getirdiği köy ürünlerini kast ederek “Hepsi bir mi” anlamında sorduğunu, ancak müteahhidin “Evet 1 milyon” diye cevap verdiği şeklinde kendini savundu.
Bağlar Belediyesi de suçtan zarar gördüğü için davada katılan sıfatıyla Hüseyin Beyoğlu ile diğer iki sanığın cezalandırılmasını istedi.
KAMU KAYNAKLARINI HAKSIZ BİÇİMDE KULLANMIŞ
Mahkeme geçtiğimiz günlerde AKP’li Hüseyin Beyoğlu’nun belediye başkanı sıfatıyla, rüşvet ve irtikâp suçunu görevi başındayken işlediği gerekçesiyle idari yönden de disiplin soruşturması yapılabilmesi için ara karar gereği İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği’ne ihbarda bulunmuştu.
Beyoğlu’nun belediye başkanlığı sıfatının verdiği görevinin nüfuzu ve sahip olduğu yetkiyle kamu kaynaklarını haksız biçimde kullanarak haksız biçimde maddi menfaat temin ederek kamu kaynaklarını zarara uğrattığı için Maliye ve Hazine Bakanlığı’nın da önümüzdeki günlerde davaya suçtan zarar gören müşteki sıfatıyla katılma talebinde bulunabileceği bildirildi.
GÜNDEM
15 Eylül 2024SPOR
15 Eylül 2024GÜNDEM
15 Eylül 2024SPOR
15 Eylül 2024SPOR
15 Eylül 2024GÜNDEM
15 Eylül 2024GÜNDEM
15 Eylül 2024